Vikersund september 2021

Kjære faddere og støttespillere!

Glad for å skrive dette brevet til dere.

Atter en gang reiste jeg til Gambia😊 Det er 14 måneder siden sist jeg møtte alle Butterflys elever og ansatte, derfor var det en stor glede å møte dem alle igjen. Corona setter en stopper for mangt, men med to vaksiner og munnbind gikk turen igjen til Gambia, smilets land, på Vestkysten av Afrika.

Denne gangen var det mye som skulle ordnes og det ble mange timer jobbing hver dag, men med smil, glede og ikke minst takknemlighet fra alle «våre» i Gambia gikk alt greit.

Det åpnet med å feire 17. mai og jeg var rundt på våre skoler (foruten Bakalar – da den ligger på andre siden av elven), og det var stor glede med norske flagg, trommer og dans.

Utdeling av ris, olje og penger fra dere til fadderbarna, det var stor takknemlighet da mange sliter med å få mat i Gambia nå.

Mye ble ordnet på skolene. I New Jeshwang er det alltid noe som må ordnes. Det er en stor skole med mange elever og det første bygget er fra 2009, men heldigvis takene er tette. Det var i 2020 et stort vannproblem på skolen, da det var en forferdelig regntid i fjor. Dette fikk vi ordnet opp i med sand, stein og sement, så nå skal det være trygt når regnet kommer i disse dager og slutter i begynnelsen av oktober. I tillegg fikk datarommet fem nye takvifter, det var nødvendig da det blir varmt der når 50 datamaskiner starter opp. Vi har kjøpt inn skolemateriell for eksamen og det er helt greit på skolen i New Jeshwang nå.

Nytt tak fikk vi ordnet på Nursery skolen i Brikama, som åpnet i november 2009, og reparasjoner på taket til barne- og ungdomsskolen som åpnet i 2016, så nå er alle takene på Butterfly Friends skoler tette. I Brikama fikk vi også felt ned 5 store trær, røttene ødelegger både skolegården og vannledningen så det var godt å få de ned – og skoleområdet fikk også inn mye mer lys. Fem nye takvifter ble kjøpt inn der også, printer til datarommet (de har aldri hatt printer tidligere), og ovnen som kokkene koker mat på hver dag fikk også en omgang med reparasjoner. Vi har nye rektorer i Brikama, Mr. Manneh er rektor for barn og ungdomsskolen og Mr. Sorra for Nursery School. Alt er greit på skolene i Brikama.

I Ebo Town går alt sin gang, skolen fikk nytt tak i 2020.  Porselenskåler på elevtoalettene er nye i år. Skolen har ny rektor, madam Elisabeth During, tidligere lærer på New Jeshwang, som nå tar seg av skolens 300 elever og 20 ansatte.

I Bakalar var det stor stas med Graduation for alle Nursery elever som går ut av skolen i år, og de som gikk ut i 2020 var også med. Til sammen 64 elever fikk sine sertifikater. Det var mange gjester og mange taler, stolte foreldre og elever underholdt, og kokkene laget deilig ris og kylling. Alle var takknemlige, som rektor Tida sa i sin tale hvor glad de er for Butterfly Friends hjelp til alle 103 elevene i Bakalar. Skolen har fått bygget fire nye toaletter med porselen skåler, innlagt vann og nymalt.

Når det gjelder Graduation for alle de andre klassene som går ut i 2021, og de som gikk ut i 2020, blir det for dem i november i år.  Det er Nursery Brikama og Ebo Town, barneskolen i Brikama og New Jeshwang og ungdomsskolen i Brikama + ungdomsskolen og videregående i New Jeshwang, med et unntak for videregående som gikk ut i 2020 – de arrangerte Butterfly Friends graduation for i slutten av mai 2021, til stor glede og takknemlighet.

Det var eksamen i matlaging for 9 klasse elever i Brikama. I New Jeshwang var det for både niendeklasse som er ferdig med ungdomsskolen og eleven som gikk ut av videregående.  Alle lagde god mat og alt gikk bra😊.

Niende klasse på skolen i Brikama fikk sin første skoletur og det var enorm glede. Bilder og tekst fra turen ligger på Butterfly Friends facebook.

Vi har også hatt møter med både ledelsen på alle skolene og møter med alle ansatte på hver skole.

Når høsten kommer skulle vi gjerne ha kjøpt inn nye skolebøker, malt alle klasserom på alle skolene innvendig og malt alle skolene utvending samt muren rundt, når regntiden er over.

Får vi til alt dette er vi der vi skal være, men vi er helt avhengig av at våre gode faddere og støttespillere.  Butterfly Friends har 2000 elever som er fattige og i de fleste familier ereleven som begynner på Butterfly skolen den første i familien som får utdannelse. Den gleden og den takknemligheten mødrene viser når vi tar inn en elev må bare oppleves, og den gleden er ingen selvfølge, mødrene kjemper virkelig for å få sitt barn inn på skolen – alle forstår nå hvor viktig utdannelse er.

Uten å skryte alt for mye, er Butterfly Friends en av de beste skoleprosjekt i Gambia, i mange år har noen av våre elever fra ungdomsskolen gått ut med Gambias beste karakterer. Andre året vi uteksaminerte elever på videregående lå Butterfly Friends skolen på fjerde plass blant Gambias 123 videregående skoler. Skolen har velutdannede lærere fra både universitet og College.  I dag studerer tidligere elever både i Gambia og ute i verden. Elevene studerer til å bli sykepleier, lege, økonomi, data, matematikk m.m. og en tidligere elev er i dag en kjent gambisk fotballspiller. To av Butterfly sine tidligere elever underviser på skolen i New Jeshwang og ei av jentene er lærer på College i Brikama. Alle vil bli lagt på hjemmesiden etter hvert så dere får et inntrykk av hvor viktig Butterfly Friends skoler er i Gambia.

Som  jentene sier, «nå vet vi at vi kan jobbe med det samme som guttene, nå vet vi at vi også kan få god utdannelse, få gode jobber og ikke bare bli giftet bort og få barn». Hurra for jentene, og på Butterfly Friends skoler er det 80% jenter.

Det var stor glede å kunne gi gaver fra dere til familiene, det er mange sultende i Gambia nå.  Corona er der, men lite i forhold til mange andre land. Det er nesten ikke turister, hotellene og restauranter er stengt, det var trist, men håper det kan rette seg i løpet av høsten.

Vi er 4 i styret: Stig Jørstad, tidligere rektor i Sigdal, Kristin Vik som har vært med oss i mange år, Ellen Pandur som har vært med siden vi startet Butterfly for 19 år siden, og meg selv.  Vi står på, alle fire, det er ikke enkelt, men vi jobber på for at vi kan gi hjelp til alle 2000 elever og 220 ansatte. Vi er helt avhengige av å få flere faddere/ hjelpere, skal vi kunne fortsette den gode jobben vi alle sammen jobber med for Butterfly Friends elever og ansatte. Klarer vi det ikke må vi dessverre kanskje legge ned skoler.

Det er tenkt faddertur 12 til 26 november, og turen vil bli lagt ut på hjemmesiden.

 

 

 

Takker dere alle hjertelig for god hjelp gjennom mange år,

uten dere ville det ikke vært noe Butterfly Friends og mange barn og voksne ville vært uten utdanning.

Ønsker dere alle en fin høst, sammen jobber vi med Gambias fremtid.

 

Hilsen Anbjørg.     e-post: sponsor@butterflyfriends.no   Mobil 906 52 378. hjemmesiden www.butterflyfriends.no