New Jeshwang Health Centre

New Jeshwang helsesenter

Helsesenteret åpnet i 2005. Det har 12 sengeplasser, inkludert fødeavdelingen. Videre er det utstyrt med laboratorium og tannklinikk.

Våre kjære Sommerfugldamer i Arendal har måtte legge ned bruktbutikken, og de kan ikke sponse helsesenteret som de har gjort i mange år til lønninger og medisiner. I dag hjelper de med 3000kr i måneden i tillegg til at vi har to fine Sommerfugldamer i Tromsø som støtter med 1000kr i måneden. Det betyr at vi kan ha tre jordmødre og to renholdere ansatt i tillegg til at laboratoriet er åpent.

Det er godt å vite at alle fødende som kommer til senteret får hjelp. Alle gravide får tre vitaminsprøyter under svangerskapet. Jordmor Jallow jobber med familieplanlegging og i dag har vi vel 1000 kvinner som har fått beskyttelse. Vi får fra UD, P-stav, malariamedisin og myggnett. Helsedepartementet bruker senteret fire ganger i måneden til å gi vaksine, og vitaminer til babyer. Alle babyene er registrert og har sin egen fødselsattest.

Kreft er også et stort problem i Gambia. I samarbeid med SOS Mothers Clinic er jordmoren vår Sukai Jallow lært opp til å ta prøver av kvinner for livmorhalskreft. De som får påvist sykdommen får medisiner og behandling hos SOS Mothers Clinic. Dette er et meget godt tiltak for kvinnene. Helsepersonell driver oppsøkende virksomhet, informerer om kreft og ber kvinnene om å komme til senteret. Samtidig sjekker de helsetilstanden og hygienen i hjemmet.

Det er også et samarbeid med prosjektet Ageing with a smile, som har til formål å bedre helsetilstanden blant eldre. Sentere behandlet i 2019 ca. 56.000 pasienter og har mellom 200-250 fødsler i året.

Året 2020 blir ikke som tidligere år – i løpet av de første seks månedene i 2020 har senteret behandlet 2700 pasienter. Vi ønsker flere engasjerte hjelpene til senteret slik at vi kan åpne opp igjen for alle som ønsker å få hjelp. Er du en av de som ønsker å hjelpe? Gå til «Bli fadder» på hjemmesiden og fyll ut skjema.

Daglig leder v/ helsesenteret er jordmor Sukai Jallow.

Sentret gir vaksine, vitaminer og vanlig helsekontroll 6 ganger pr. måned. Behandler ca. 40.000 pasienter og har ca. 350/400 fødsler i året. 32 ansatte.

Vi gir også tannbehandling på helsesentret. Utstyr fra Vikersund.