Kjære faddere og støttespillere!

I november gjennomførte vi nok en faddertur til våre skoler i Gambia. Det ble to innholdsrike og spennende uker med mange opplevelser. Her er litt av hva vi gjorde og hva vi opplevde.

Første stopp var førskolen i Ebo Town. Her ble vi mottatt med sang og dans fra små elever  i alderen 4 til 7 år.

På plakaten står det «Welcome our Dear Sponsors. We are very happy to see you once again», og det viste de virkelig gjennom sine varme smil.

Turen til skolen i Brikama var varm – en drøy times kjøring i 38 grader, men når en blir møtt av rektor Yabou, 32 ansatte og 320 elever med smil, glede og god mat var vi alle strålende fornøyd.

Takk for gode timer med glede og undervisning i klasserommene.

Neste stopp var skolen i New Jeshwang. Dette er vår desidert største skole med 780 elever. Her foregår det undervisning til nær sagt alle døgnets timer, og medregnet den videregående skolen på samme sted lager våre kokker et varmt måltid til nærmere
1500 elever hver dag.

Siste skolen vi besøkte var førskolen i Bakalar. For å komme dit måtte vi ta ferje over elva til Barra, og derfra videre med bil til Bakalar.

Rektor Tida passet på å ha avslutningshøytidelighet for sine elever mens vi var der.   «Graduation» er for de elever som er ferdig etter tre år på førskolen.

Her var det også sang og glede, utdeling av sertifikat, og ikke minst god mat med kylling og ris. En strålende dag med Tida, 100 elever og 12 ansatte.

Avslutningshøytidelighet for elevene ved New Jeshwang videregående skole

Fredag den 24. november hadde vi avslutningshøytidelighet for alle elevene som gikk ut fra videre-gående skole i New Jeshwang 2023. En herlig flokk
som var meget takknemlige for sin utdannelse.  Fra denne skolen kom Gambias beste elev i 2023— Omar Cham, som ønsker å studere videre til lege.
Hurra for Omar og Butterfly Friends. Vi serverte alle kylling, chips og bløtkake.

Gjenforeningsfest for tidligere elever

Søndag den 26. november ønsket vi å samle så mange som mulig av Butterfly Friends tidligere elever. Vi ønsket å se hvordan det hadde gått med dem etter at de ble uteksaminert hos oss. Hvor mange hadde gått videre på skole? Hvor mange hadde fått seg en jobb – og i tilfelle, hvilken? Var det noen som ikke hadde klart å komme seg videre?

Å samle tidligere elever var lettere sagt enn gjort. Det var vanskelig å vite hvor de var, og enda vanskeligere å få tak i dem, men vi krysset fingrene og håpet på det beste. Men hvor mange ville komme? Ville det komme 20? 40? Det kom 104, og alle var glade og takknemlige.

Vi serverte mer kylling og chips. Vi tok bilder, og de skrev ned hva de enten studerte eller jobbet med. Det var spennende lesning. Av alle som stilte opp var det 66 som studerte videre eller allerede hadde fått seg en jobb. Det var 28 som verken hadde studier eller jobb, men felles for dem alle var at de ønsket å komme seg videre. Det store flertallet ønsket høyere utdanning, men dessverre hadde de ikke klart å skaffe seg penger til å gjennomføre sine drømmer (se side 4). Vi vet selvfølgelig ikke om dette resultatet  er representativt for ALLE elever vi har hatt, men likevel var det veldig gledelig. Utdanning er viktig, det er veien ut av fattigdom. Derfor kan vi alle være stolte av skoleprosjektet Butterfly Friends driver i Gambia.

Blant dem som nå er i jobb fant vi både lærere, leger, sykepleiere, bankansatte, bakere, politi, noen som sitter i kassa på et supermarked, frisører, arkitekter, produktmanager i NGO Gambia  — ja, vi har stort sett alle yrkesgrupper representert blant våre tidligere elever. Men det er fortsatt mange som går på universiteter, høyskoler, yrkesskoler og lærerskoler. Det tar tid å bli lege eller økonom, men de er underveis til en strålende fremtid.  Vi kan dessuten glede oss over at en tidligere elev har blitt kåret til Gambias beste entreprenør i året 2023.