BF brev juli 2022

Anbjørg har igjen kommet tilbake til Norges land etter fire uker i Gambia. Det var travle uker med mange gode opplevelser med både elever og ansatte. Til sammen har vi nå 2300 elever og 130 ansatte.

Det var eksamenstid i Gambia for alle elever, fra førskole til siste året på videregående. Det var 170 syvåringer fordelt på tre skoler som fikk sin eksamen, Ebo Town, Bakalar og Brikama. Elevene fra Ebo Town fortsetter i første klasse på barneskolen i New Jeshwang og der får de 12 års gratis utdannelse. Barne-/ungdomsskole og videregående. Elevene i Brikama fortsetter på skolen i Brikama og her får de ni år med utdannelse. Butterfly har ikke videregående skole i Brikama. Elevene i Bakalarr fortsetter på den Gambiske barneskolen i Bakalarr.

Alle klassene har eksamener, men avgangseksamen er for siste året på barneskolen, siste året på ungdomsskolen og siste året på videregående. I tillegg var det husstell- og håndarbeidseksamener. Det er godt å se alt går sin gang på skolene og elevene får den gode undervisningen Butterfly vil de skal ha. Lærerne står på og gjør en meget god innsats for alle elevene. Det var utdeling av ris og olje + penger og alle de familiene som fikk var meget takknemlige.

Helsesentret går sin gang. I 2021 kom 551 babyer til verden på sentret og inntil nå i år er over 200 små mennesker kommet til verden 😊. Fire ganger i måneden gis det vaksiner, vitaminer og helsekontroll. Gambiske helsemyndigheter er ansvarlig for denne tjenesten. Butterfly Friends er kun ansvarlig for lønning til tre jordmødre og to renholdere. Anbjørg besøkte sentret nå i juli og fra FN var det gitt mange tusen myggnett for utdeling til familiene.

Det var Tobaski-tid i Gambia og da skal alle helst ha en geit/sauebukk å slakte. Det er det selvfølgelig ikke alle som har. Denne dagen er som norsk julaften, foreldre vil så gjerne at alle ungene skal få nye klær og er noe penger igjen går det til mor og far. Her kan du lese om Tobaski: www.accessgambia.com/information/tobaski-feast-festival.html

Jenter er viktig for Butterfly Friends og på skolene er det 80 % jenter og med den utdannelsen de får på Butterfly skolene er de nå klare for videre utdannelse og jobb. Fantastiske jenter som vil noe og som de sier, vi forstår nå vi kan få utdannelse og jobb og det er det de gjerne vil. De vil ikke bare bli giftet bort og få barn, HURRA FOR JENTENE.

Butterfly satset på nytt på jentene, med Butterfly Friends Fotballakademi for jenter. Vi kan forsikre dere om at dette var stas! Vi kan dessverre ikke ta inn alle, vi registrerte 8 lag med totalt 88 jenter og her var det mye jubel og glede😊 Skolene har et idrettslag, men det har hittil bare vært guttene som har gledet seg med det. Nå er også jentene med, HURRA😊

Som dere forstår, dette er ekte glede, men vi trenger noe hjelp til å kjøpe inn alt av fotballdrakter og fotballsko. I dag har de litt av hvert, for det aller viktigste for jentene akkurat nå er å komme i gang. Når november 2022 kommer blir det stor turnering med jubel fra mange Gambiere og mange faddere.

I Gambia kom regnet tidlig i år, masse vann som ikke forsvinner så fort, jorda er så hard at det tar tid for vannet synker. En dag var skolene i Ebo Town og New Jeshwang stengt, foreldre turte ikke å sende barna sine på skolen vann over alt. For en del år siden var det en av våre jenter som druknet i dette vannkaoset.

Jeg var også på besøk i noen hjem denne gangen, det er så trist … Har du ikke vært i slummen er det ikke mulig å forstå hvor forferdelig mange av våre familier lever. Gater/ veier nesten ikke mulig å kjøre på, nå var det i tillegg masse vann og i det vannet er det litt av hvert, det er ikke noe rent regnvann. Går du, balanserer du på noen gamle sandsekker, noen steiner og kanskje en flekk med tørr sand. I mange hjem kommer vannet helt inn i huset. Madrassen som de sover på ligger på gulvet, den må nå vekk og de prøve å bygge opp med et eller annet så de har noe å sove på. Men når du møter dem, viser de alltid glede og smil, takknemlighet for barna som går på skolen, gaver fra faddere. Mødre som danser av glede.

Vi bør alle være glade og takknemlige for å ha blitt født i Norges land.

En stor takk til alle dere der ute som har gitt hjelp til Butterfly Friends i alle årene, en takk til dere faddere som har gitt utdannelse til fattige elever, gitt de håp for fremtiden… og som dere leser, de har fått den muligheten vi alle vil de skal få, utdannelse er nøkkelen til et godt liv. Tusen takk til dere alle for god hjelp, uten dere ingen skoler i Gambia.

Ønsker du å bli skolefadder gir du hjelp til skoleprosjektet og hjelp til elevenes utdannelse for 200 kr pr. måned.

 

Vi har vipps: 12648

Epost: sponsor@butterflyfriends.no

Mobil: 906 52 378

 

Butterfly Friends’ styre ønsker dere alle en fortsatt fin sommer.